Валентина Ничева

Slider

Валентина Ничева

jivopis

Валентина Ничева е родена 1996 г. в София. Завършва Националното училище да изящни изкуства "Илия Петров", специалност Скулптура. Специализира живопис в Остравския университет, Чехия.

През 2019 г. се дипломира в НХА, специалност Живопис (бакалавър и магистър) в класа на проф. Андрей Даниел. Участвала е в международни конкурси, изложби, както и в пленерите „В духа на Майстора“ в с. Шишковци и „Шуменско плато“ в гр. Шумен. Темата на магистърската й дипломна работа е AB IMO PECTORE (От дълбините на сърцето). Тя обръща внимание на твореца, който изживява житейските дилеми и трудности много по-дълбоко от другите, опитвайки се да достигне до себеопознаване.

Ето какво споделя Валентина, представяйки своите дипломни работи:

"Черпя вдъхновение от природата и всеки ден откривам себе си чрез нея. Следователно няма как да не спомена и за вечната връзка между човекът и природата, както и за женската фигура, която е образец на плодородието още от самото начало. Така, и аз я използвам, за да изкарам наяве своето въображение и цветноста на моя характер. Вниквайки във вътрешното си аз, срещам много конфликти. За да бъдат решени, постепенно се изчиствам от всякакви материални ценности и остават само извора на живот и любовта към него."