Соня Радева

1 (2)

Соня Радева е родена през 1994 г. в Силистра. През 2019г. се дипломира в Национална Художествена Академия – специалност „Метал“ (бакалавър и магистър). Участва в множество изложби, симпозиуми и уъркшопи в периода от 2014-2021. Нейни участия в общи изложби включват:

2020г. - Изложба "Отворени врати" с абстрактни рисунки и пейзажи, вдъхновени от Париж в студио в Cité Internationale des Arts - Париж, Франция

2019г. - Изложба "Самозванци" - галерия НДК, гр. София

2019г. – Изложба на дипломираните магистри от ФПИ – галерия „Академия“, НХА, гр. София

През 2018г. участва във Втори симпозиум по скулптура „Код: Криле“ – село Лесичово, със скулптурна пластика „Завихряне“, метал, 240/130/120см

Ето какво споделя Соня, представяйки своите работи:

"Най-често, творбите ми са породени от някакво мое състояние на духа, емоция, която ме е разтърсила силно!"

Сега тя създава скулптури предимно от желязо, като най-често използваните техники са рязане, заваряване, огъване и т.н. Тя също така има създадени творби от месинг, дърво и камък. Работата с метал й дава възможност да се изразява пред зрителя почти толкова добре, колкото въображението й пред нея самата. Умее да придава добре емоцията върху метала. Твори предимно с геометрични обеми, които умело деформира и създава добри абстрактни композиции. Успява да пресъздаде усещането за гъвкавост и еластичност в иначе твърдия материал.

Соня има интереси в областта на музиката и свири на бас китара в група Gwendydd, която ще издаде втория си албум в началото на 2022.